Kyokushinkai Karate

Het Kyokushinkai Karate staat voor : Discipline, Doorzetten, Respect, Zelfvertrouwen en Weerbaarheid.

Kyoku betekent het uiterste
Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.

Shin betekent de waarheid.
Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.

Kai betekent samenwerken.
Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens

 

Al deze boven beschreven punten zijn karaktervormend en van groot opvoedkundig belang. De stijl Kyokushinkai staat bekend om zijn harde maar eerlijke vorm van Karate. Door de zware trainingen wordt je fysiek en mentaal erg sterk, je leert je beheersen met als gevolg dat je meer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel krijgt. Kyokushinkai Karate kan een positieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling in je leven, je school, je werk en je persoonlijk leven. Vaak vragen ouders : Is Karate niet agressief of is Karate niet gevaarlijk? Nee, de praktijk wijst uit dat mensen die Karate beoefenen juist rustiger, meer beheersing en discipline krijgen en zodoende een gevecht uit de weg zullen gaan. Mensen die Karate gaan leren met de bedoeling om dit te misbruiken, missen vaak ook de mentaliteit om de zware trainingsdiscipline vol te houden. Het een sluit dus automatisch het andere uit.

Wij als leraren zien de geleidelijke verandering van leerlingen heel duidelijk. Men ziet de innerlijke verandering het eerst aan allerlei kleine uiterlijke dingen. De karateka gaat bv. op zijn spraak letten, kleed zich beter en let beter op hygiëne . Later treedt de fase in, waarin hij uit zichzelf beginners gaat helpen, en nog meer van dergelijke dingen. Iedere Sensei vind het dan ook prettig, wanneer een moeder of vader naar hem toekomt om te zeggen dat ze eerst wel een beetje huiverig waren geweest voor die karatelessen van hun zoon of dochter, maar er nu heel blij mee zijn. Je hoort dan ook vaak : Het was eerst zo'n moeilijk kind maar hij is volkomen in zijn voordeel veranderd, je kent hem gewoon niet meer terug

Dit komt door de positieve invloed die uitgaat van de sfeer in de dojo (trainingszaal), en door de strenge trainingsdiscipline en de Japanse hoffelijkheid die steeds overal moet worden betracht. Bovendien is de dojo voor hem of haar een plaats waar hij of zij kameraadschap ervaart en op een sportieve en faire wijze eventuele extra energie en innerlijke spanningen kwijt kan. Hierdoor zal hij veel minder snel agressief reageren op situatie's in het normale leven omdat hij in de dojo al geregeld zijn krachten kan meten en tevens zichzelf in de hand leert houden. Men leert zichzelf ontdekken, zichzelf vormen en zichzelf in de hand te houden.

De betekenis van het KANKU- embleem

Het kanku-embleem wordt door alle Kyokushin karatebeoefenaars op de linkermouw van de karatego gedragen en is meestal verweven in het clubembleem. Het betreft een zen-symbool dat men kan vormen door beid handen gestrekt voor zich uit te houden, waarbij de de gestrekte vingers elkaar bij de wijsvingers bovenaan raken en de duimen onderaan.
De Boeddhistische Zenmonniken plegers door de zo ontspande holte naar de opkomende of afzakkende zon te staren, bij voorkeur aan de waterkant. De beide punten, gevormd door duimen en wijsvingers stellen het uiterste voor en de beide brede stukken, gevormd door de polsen, de kracht.
De cirkel rondom stelt de nooit eindigende actie voor. Samegevat symboliseert het Kanku-embleem de nooit eindigende inspanning in het leerproces.

Daarnaast is er voor het karate nog een Dojo Eed en een Dojo Etiquette.
Klik hier voor de Dojo Eed
Klik hier voor de Dojo Etiquette 

top